Η Γαλλία έχει την Comedie Francaise.


Η Γαλλία έχει την Comedie Francaise.

Η Comédie-Française ή Théâtre-Français (συχνά αναφέρεται απλώς ως "le Français") είναι ένα γαλλικό πολιτιστικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το1680 και βρίσκεται από το 1799 στο Salle Richelieu  στην καρδιά του Palais-Royal στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού .

Είναι το μοναδικό εθνικό θέατρο στη Γαλλία με μόνιμο θίασο ηθοποιών , τον Troupe des Comédiens-Français . Ο Μολιέρος θεωρείται το «αφεντικό» του ιδρύματος, με το παρατσούκλι «Οίκος του Μολιέρου».  

Το μότο της Comédie-Française είναι, στα λατινικά , "  Simul et singulis  " (το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως "να είσαι μαζί και να παραμένεις ο εαυτός σου" ). Το έμβλημά του είναι μια κυψέλη με μέλισσες , σε άνθηση  .

 Στην Ελλάδα «η Λένα Κιτσοπούλου με τις ευλογίες και τα χρήματα του Εθνικού θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου, ξεδίπλωσε προ ημερών στην ορχήστρα της Επιδαύρου ένα αδικαιολόγητο μένος προς κάθε κατεύθυνση με όχημα τις ταλαίπωρες «Σφήκες» του Αριστοφάνη, το κοινό δεν φάνηκε να αποδέχεται την ακραία αυτή μορφή Τέχνης. Απεναντίας έδειξε με κάθε τρόπο την  ενόχληση του». 

Σωτήρης Χατζάκης 

  

Comments

Popular posts from this blog

Επτά ψέματα σε μία σελίδα.

Θεοδοσιανός Κώδικας: Χριστιανικά Δημιουργημένοι Νόμοι της Ρώμης.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝ οι φιλόσοφοι.