Η Τουρκία αναβιώνει το σχέδιο μετατροπής μιας άλλης ιστορικής βυζαντινής εκκλησίας σε τζαμί
Η Τουρκία αναβιώνει το σχέδιο μετατροπής μιας άλλης ιστορικής βυζαντινής εκκλησίας σε θριαμβευτικό τζαμί
Η μετατροπή της εκκλησίας της Χώρας σε τζαμί, μετά από αρκετά χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, είναι μια ακόμη δήλωση ισλαμικής υπεροχής. Ο Ερντογάν σηματοδοτεί τη νίκη του Ισλάμ και την υπεροχή του όχι μόνο έναντι του Χριστιανισμού, αν και αυτό είναι σίγουρα μέρος αυτού που κάνει, αλλά και έναντι της εκκοσμίκευσης του Ατατούρκ. Ο Ατατούρκ έκανε μουσεία την Αγία Σοφία και την εκκλησία της Χώρας. Τώρα ο Ερντογάν τα έκανε πάλι τζαμιά. Το Ισλάμ αποδεικνύεται έτσι ανώτερο από την τουρκική κοσμικότητα, το οριστικό τέλος της οποίας πλησιάζει.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το Τζαμί Ground Zero, καταδικηθήκαμε σε όλα τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης ότι είπαμε ότι το τζαμί στο Ground Zero θα θεωρούνταν θριαμβευτικό τζαμί. Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα όπως ένα θριαμβευτικό τζαμί, μας είπαν. Φυσικά και δεν υπάρχει.
«Η Τουρκία αναβιώνει το σχέδιο μετατροπής μιας άλλης εμβληματικής βυζαντινής τοποθεσίας σε τζαμί», του Μανώλη Κωστίδη, Αικατερίνη , 6 Φεβρουαρίου 2024:
Οι αρχές στην Τουρκία προχωρούν στη μετατροπή ενός άλλου σημαντικού βυζαντινού μνημείου, της εκκλησίας της Χώρας, σε τζαμί, με σχέδια να ανοίξουν σε μουσουλμάνους πιστούς για την προσευχή της Παρασκευής στις 23 Φεβρουαρίου, ανέφερε η εφημερίδα Yeni Safak.
Το σχέδιο μετατροπής της εκκλησίας, η οποία λειτουργούσε ως μουσείο για σχεδόν 80 χρόνια, χρονολογείται από το 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα που περιελάμβανε επίσης τη μετατροπή της εμβληματικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ενώ η Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε ως τζαμί τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το σχέδιο της Εκκλησίας της Χώρας τέθηκε σε αναμονή για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης….
Η εκκλησία της Χώρας, ή Εκκλησία του Αγίου Σωτήρα, είναι ένα άλλο εμβληματικό μνημείο που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της λίστας Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Αρχικά χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα ως τμήμα μοναστηριακού συγκροτήματος, έξω από το χερσαίο τείχος του Κωνσταντίνου. Ξαναχτίστηκε τον 11ο αιώνα για να πάρει τη μορφή ενεπίγραφου σταυρού, ενώ ο ναός υπέστη μερική κατάρρευση τον 12ο αιώνα, πιθανόν από σεισμό. Η σημερινή κατασκευή χρονολογείται κυρίως από τον 14ο αιώνα.
«Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του, που παραγγέλθηκαν από τον βυζαντινό ουμανιστή και ποιητή Θεόδωρο Μετοχίτη (14ος αιώνας) αποτελούν ένα από τα πληρέστερα σύνολα υστεροβυζαντινής τέχνης που επιβίωσαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με την UNESCO.
Η εκκλησία της Χώρας ήταν η πρώτη που λεηλατήθηκε όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την πόλη το 1453 και μετατράπηκε σε τζαμί υπό τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β' στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν μετονομάστηκε σε Kariye Camii και προστέθηκε ένας μιναρές στο κτίριο.
Το κτίριο χαρακτηρίστηκε μουσείο από την τουρκική κυβέρνηση το 1945.
Comments
Post a Comment