ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΕΣ

 


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΕΣ

Ο αριθμός δώδεκα έχει υψηλή επιστημονική (αστρονομική, μαθηματική και γεωμετρική) σημασία και γι’ αυτό τον λόγο οι Έλληνες είχαν το Δωδεκάθεο, παρ’ όλο που απέδιδαν λατρεία και σε εκατοντάδες άλλους θεούς. Οι παρακάτω αρχαίοι συγγραφείς το διαβεβαιώνουν:

Ο Στράβων (ΙΓ  ΙΙΙ 5) αναφέρει «βωμούς των 12 θεών» στην Μύρινα, μια Αιολική πόλη.

Πάνω στο όρος Λεκτό «υπάρχει ιερό των 12 θεών και λένε ότι τον έκτισε ο Αγαμέμνων» (Στράβων ΙΓ   Ι 48).

Στην αρχαία αγορά των Αθηναίων βρέθηκε το βάθρο του Λέαγρου με αφιέρωση «δώδεκα θεοίσιν» Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις,  Εκδοτική Αθηνών, Αττικά σελ. 258.

«Στην Θέλπουσα υπάρχει ναός του Ασκληπιού και ιερό των δώδεκα θεών» Παυσανίας, Αρκαδικά 25, 3.

Ο βωμός των 12 θεών στο κέντρο της Αθήνας ιδρύθηκε από τον Πεισίστρατο, τον γιο του Ιππία (Θουκυδίδης  ΣΤ  54). Και χρησίμευε ως σημείο αφετηρίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι τον χρησιμοποιεί ο Ηρόδοτος (Β  7) για να ορίσει την απόσταση από την Αθήνα του ναού του Ολυμπίου Διος στην Πίσα της Ηλείας.

Κατά την διάρκεια των Μηδικών Πολέμων οι Πλαταιείς έστειλαν πρεσβεία προς τους Αθηναίους «οι οποίοι έτυχε να ασχολούνται με τις θυσίες τους προς  τιμήν των 12 θεών» (Ηρόδοτος Στ  108).

ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ: ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Μπορείτε να τo παραγγείλετε από το Βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο, Ερμού 61 - 54623 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-282782 e-mail: erwdios@otenet.gr


Comments

Popular posts from this blog

Επτά ψέματα σε μία σελίδα.

Θεοδοσιανός Κώδικας: Χριστιανικά Δημιουργημένοι Νόμοι της Ρώμης.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝ οι φιλόσοφοι.