Ποιος δημιουργεί αυτά τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ και μετά τα θέτει σε κίνηση;

 

Ο William Jardine ήταν γιατρός που εργάστηκε για 14 χρόνια ως χειρουργός στα εμπορικά πλοία της British East India Company. 14 χρόνια! Σε αυτό το διάστημα, ως υπάλληλος, εμπορευόταν πράγματα όπως ο μόσχος. Αλλά άδραξε με αυτήν την ευκαιρία για να γίνει «ελεύθερος έμπορος»:

«Αποχωρώντας από την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών το 1817, ο Jardine μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρείχε η πολιτική της εταιρείας να μην μεταφέρει όπιο αλλά να αναθέσει το εμπόριο σε ελεύθερους εμπόρους. Η Jardine συνήψε συνεργασία με τον συνταξιούχο χειρουργό Thomas Weeding και τον έμπορο οπίου και βαμβακιού Framji Cowasji Banaji. Η εταιρεία τα πήγε καλά και καθιέρωσε τη φήμη του Jardine ως ικανού, σταθερού και έμπειρου ιδιώτη εμπόρου».

Με άλλα λόγια, ο Jardine πήδηξε σε ένα παιγνίδι που είχε ήδη καθιερωθεί από την British East India Company.

Στο τέλος, η κινεζική κυβέρνηση δυσκολεύτηκε πολύ να σβήσει τη χρήση του οπίου επειδή εκείνη τη στιγμή οι φόροι του οπίου παρείχαν το απαραίτητο νόμισμα και οι τοπικές κυβερνήσεις και οι Κινέζοι αγρότες (που το καλλιεργούσαν επίσης) πάλευαν με νύχια και με νύχια για να συνεχίσουν την πρακτική .

Ποιος όμως έθεσε σε κίνηση αυτό το ΠΑΙΧΝΙΔΙ; Ποιος χρησιμοποίησε την προπαγάνδα για να περιγράψει τη χρήση του οπίου ως κάτι εξωτικό, όπως ακριβώς οι γυναίκες στη δεκαετία του 1920 είχαν κατηχηθεί να πιστεύουν ότι το κάπνισμα ήταν ένα επιθυμητό και κοσμοπολίτικο πράγμα;

Εάν θέλετε να πουλήσετε ένα προϊόν και να διαπρέψετε, καλύτερα να ξεκινήσετε με κάτι εθιστικό (πορνό, ναρκωτικά, ποτό, τσιγάρα, χρηματιστήρια ή το πιο πρόσφατο σχέδιο Ponzi). Σε ποιον ανήκουν αυτές οι αγορές; Ποιος κάνει αυτά τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ και μετά τα θέτει σε κίνηση;

(1.)

Ο William Jardine (24 Φεβρουαρίου 1784 – 27 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Σκωτσέζος γιατρός, έμπορος οπίου και έμπορος που ίδρυσε τον όμιλο Jardine, Matheson & Co με έδρα το Χονγκ Κονγκ . Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου , το 1802 ο Jardine απέκτησε δίπλωμα από το Royal College of Surgeons του Εδιμβούργου . Τον επόμενο χρόνο, έγινε σύντροφος χειρουργού στο Brunswick που ανήκε στην East India Company και απέπλευσε για την Ινδία. Τον Μάιο του 1817, εγκατέλειψε την ιατρική για το εμπόριο.


Comments

Popular posts from this blog

Επτά ψέματα σε μία σελίδα.

JEAN-MICHEL TROGNEUX (ψευδώνυμο brigitte macron)

Θεοδοσιανός Κώδικας: Χριστιανικά Δημιουργημένοι Νόμοι της Ρώμης.