Ο Φρόιντ έκανε αυτό το μοιραίο ταξίδι στον Νέο Κόσμο που τόσο περιφρονούσε πριν από 100 χρόνια,


Εκατό Χρόνια Φρόυντ στην Αμερική

Του Daniel Akst

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ μισούσε την Αμερική και δεν άντεχε να τον αποκαλούν «Σίγκμουντ» οι άτυποι οικοδεσπότες του. Πίστευε ότι οι Αμερικανοί είχαν διοχετεύσει τη σεξουαλικότητά τους σε μια ανθυγιεινή εμμονή για το χρήμα. Και ικανοποιούσε στην ανάγκη του για τα δολάρια που είχαμε σε τόση αυθονία. «Δεν είναι λυπηρό», έγραψε σε έναν Γερμανό φίλο του,  μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, «που εξαρτόμαστε υλικά από αυτούς τους άγριους, που δεν είναι και το καλύτερο είδος ανθρώπων;»

Αλλά ενώ ο Φρόιντ μισούσε ότι αμερικανικό (εκτός από το νόμισμά του), το συναίσθημα ήταν κάθε άλλο παρά αμοιβαίο. «Κανένα έθνος εκτός της Γερμανίας και της Αυστρίας δεν ήταν πιο φιλόξενο στην ψυχανάλυση από την Αμερική», σημειώνει ο Mark Edmundson στο «The Death of Sigmund Freud» (2007). )  Ο Φρόιντ μπορεί ακόμη και να είχε προβλέψει την προθυμία με την οποία οι Αμερικανοί θα ενστερνίζονταν τις θεωρίες του. "Τους φέρνουμε την πανούκλα", φέρεται να είπε στους συναδέλφους του κατά την αποβίβαση στη Νέα Υόρκη. «Και δεν το ξέρουν καν».

  

Ο Sigmund Freud στο Πανεπιστήμιο Clark στο Worcester της Μασαχουσέτης (1909).

Getty Images

 

Ο Φρόιντ έκανε αυτό το μοιραίο ταξίδι στον Νέο Κόσμο που τόσο περιφρονούσε πριν από 100 χρόνια, κουβαλώντας μαζί του το διανοητικό ισοδύναμο ενός ξένου είδους που θα ξεσηκωθεί στο εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα της γνώμης στο νέο του σπίτι. Ταξίδεψε από την Ευρώπη με ατμόπλοιο με τον Carl Jung και τον Sándor Ferenczi και οι τρεις τους ψυχαναλύονταν καθ' οδόν. Όταν έφτασαν, πέρασαν αρκετές μέρες περιοδεύοντας την Chinatown, το Coney Island και άλλα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης.

 

Comments

Popular posts from this blog

JEAN-MICHEL TROGNEUX (ψευδώνυμο brigitte macron)

Επτά ψέματα σε μία σελίδα.

ΣΚΥΘΟΠΟΛΙΣ